keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Metalliesineiden galvanointi ja kultaus

Työn tarkoituksena oli tutustua galvanointiin ja metalliesineiden päällystämiseen kullalla käyttäen elektrolyysiä.

Lisää tietoa elektrolyysistä ja galvanoinnista löydät täältä.

Työraportti löytyy täältä.


Työn suoritus


Ultraäänipesuri





















Aloitimme täyttämällä ultraäänipesurin ultrapesuliuoksella ja laittamalla sen lämpiämään 75 °C:en.  Lämmityksessä kesti n. 1,5 tuntia.


Metalliesineet ultraäänipesun jälkeen
Elektrolyysilaitteisto
Rasvanpoistosäiliö



















Nikkelöintisäiliö





























































Kiinnitimme odotellessa elektrolyysilaitteiston rasvanpoisto- ja nikkelöintisäiliöiden kohdalle metalliset anodit. Kaadoimme rasvanpoistosäiliöön rasvanpoistoliuosta sen verran, että anodi peittyi siihen. Nikkelöintiisäiliöön kaadoimme kiiltonikkelikylpyliuosta samaan tapaan.

Pesun jälkeen huuhtelimme ne kraana- ja ionivaihdetulla vedellä. Seuraavaksi suoritimme esineille (toimivat katodina) rasvanpoiston. Huuhtelimme esineet jälleen kraana- ja ionivaihdetulla vedellä. Seuraavaksi galvanoimme esineet nikkelillä. Huuhtelimme esineet jälleen kraana- ja ionivaihdetulla vedellä.


Elektrolyysi käynnissä (avain päällystynyt kullalla)





















Viimeisenä vaiheena oli itse kultauksen suorittaminen. Laitoimme kultaisen liuskan anodiksi lasipurkkiin ja kaadoimme sinne kultakylpyliuosta siten, että anodi peittyi siihen. Kiinnitimme anodiin hauenleualla johtimen elektrolyysilaitteiston plus-navasta ja kullattavaan esineeseen (katodi) johtimen elektrolyysilaitteison miinusnavasta. Upotimme esineet yksi kerrallaan liuokseen siten, että se ei koskenut anodiin.

Alla muutama kuva kullatuista esineistä.









































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti