sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Massan sakeuden määritys

Työn tarkoituksena oli määrittää aikaisemmin valmistamamme massan sakeus.

Työraportti löytyy täältä.

Työn suoritus


B1 näyte





















Lisäsimme valmistamaamme massaan pari litraa vettä ja sekoitimme hyvin. Punnitsimme tyhjän litran dekan. Valmistimme B1 näytteen koukkaamalla massaa viisi kertaa 0,2 l sekoittaen joka välissä. Punnitsimme näytteen ja vähensimme siitä tyhjän dekan painon.


B2 laimennos





















Seuraavaksi laimensimme B1 näytteestä B2 laimennoksen. Kaadoimme B1 näytteen sankoon ja lisäsimme siihen 8 litraa vettä. B2 laimennoksen painon saimme lisäämällä veden painon massan painoon.


C näyte





















Seuraavaksi valmistimme B2 laimennoksesta C näytteen. Koukkasimme litran dekkaan B2 laimennosta viisi kertaa 0,2 l sekoittaen joka välissä. Punnitsimme näytteen. C näytteen painon saimme vähentämällä tyhjän dekan painon punnitustuloksesta.


Suodatinpaperin paino






















Seuraavaksi laitoimme suodatinpaperin kuivumaan lämpökaappiin 105 °C:en. Hetken päästä punnitsimme suodatinpaperin.


C näytteen suodatusta





















Suodatimme C näytteen Büchner -suppilossa käyttäen imua.


Suodatettu C näyte kuivumassa uunissa





















Laitoimme C näytteen (massakakun) kuivumaan uuniin 160 °C:en.


Kuivan massakakun punnitustulos





















Massakakun kuivuttua punnitsimme sen. Lopuksi laskimme massan sakeuden käyttämällä eri vaiheiden punnitustuloksia (tarkemmat arvot raportissa). Sakeudeksi saimme ~6,63 %.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti