tiistai 28. lokakuuta 2014

Perunan tärkkelyspitoisuuden määrittäminen


Työn tarkoituksena oli määrittää perunoiden sisältämän tärkkelyksen määrä ja verrata sitä valmistajan ilmoittamaan määrään.

Työraportin löydät täältä.


Työvaiheet


Perunoiden punnitsemista





















Aloitin pesemällä n. 0,5 kg perunoita ja kuivaamalla ne. Punnitsin perunat ja sain tulokseksi 501,2 g.


Perunaraaste ja vesi sangossa





















Seuraavaksi raastoin perunat sankoon. Lisäsin sankoon n. 2 litraa vettä perunaraasteen lisäksi ja sekoitin kunnes massa oli tasaista.


Perunaraasteen huuhtomista





















Kaadoin nesteen siivilällä tuetun harsokankaan läpi toiseen sankoon ja huuhdoin perunamassaa runsaalla vedellä ja otin kaiken suodosveden talteen. Annoin suodosveden seistä sankossa n. tunnin, jotta tärkkelys laskeutuu pohjalle.


Imuletku valmiina veden poistoa varten





















Poistin sangosta ylimääräisen veden imuletkulla.


Tärkkelys ja hieman vettä dekassa





















Punnitsin tyhjän dekan, jonka paino oli 147,5 g. Kaadoin sankoon jääneen tärkkelyksen dekkaan.


Tärkkelys kuivumassa lämpökaapissa





















Laitoin tärkkelysdekan lämpökaappiin, jotta ylimääräinen vesi haihtuu ja tärkkelys kuivuu.


Kuivuneen tärkkelyksen punnitsemista





















Lopuksi punnitsin dekan tärkkelyksen kanssa ja vähensin siitä tyhjän dekan painon (226,5 g - 147,5 g = 79 g).


Valmistajan ilmoittamat arvot





















Nyt pystyin laskemaan perunoiden tärkkelyspitosuuden laskukaavalla tärkkelyksen paino / perunoiden paino * 100 %. Tulokseksi sain 79 g / 501,2 g * 100 % = 15,8 g.

Valmistajan ilmoittama tärkkelyspitoisuus oli 16 g.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti