Työn tarkoituksena oli määrittää perunoiden sisältämän tärkkelyksen määrä ja verrata sitä valmistajan ilmoittamaan määrään.
Työraportin löydät täältä.
Työvaiheet
Perunoiden punnitsemista |
Aloitin pesemällä n. 0,5 kg perunoita ja kuivaamalla ne. Punnitsin perunat ja sain tulokseksi 501,2 g.
Perunaraaste ja vesi sangossa |
Seuraavaksi raastoin perunat sankoon. Lisäsin sankoon n. 2 litraa vettä perunaraasteen lisäksi ja sekoitin kunnes massa oli tasaista.
Perunaraasteen huuhtomista |
Kaadoin nesteen siivilällä tuetun harsokankaan läpi toiseen sankoon ja huuhdoin perunamassaa runsaalla vedellä ja otin kaiken suodosveden talteen. Annoin suodosveden seistä sankossa n. tunnin, jotta tärkkelys laskeutuu pohjalle.
Imuletku valmiina veden poistoa varten |
Poistin sangosta ylimääräisen veden imuletkulla.
Tärkkelys ja hieman vettä dekassa |
Punnitsin tyhjän dekan, jonka paino oli 147,5 g. Kaadoin sankoon jääneen tärkkelyksen dekkaan.
Tärkkelys kuivumassa lämpökaapissa |
Laitoin tärkkelysdekan lämpökaappiin, jotta ylimääräinen vesi haihtuu ja tärkkelys kuivuu.
Kuivuneen tärkkelyksen punnitsemista |
Lopuksi punnitsin dekan tärkkelyksen kanssa ja vähensin siitä tyhjän dekan painon (226,5 g - 147,5 g = 79 g).
Valmistajan ilmoittamat arvot |
Nyt pystyin laskemaan perunoiden tärkkelyspitosuuden laskukaavalla tärkkelyksen paino / perunoiden paino * 100 %. Tulokseksi sain 79 g / 501,2 g * 100 % = 15,8 g.
Valmistajan ilmoittama tärkkelyspitoisuus oli 16 g.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti